Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Προς τη σπηλιά του Ιθακίσιου Απρίλιος του 1993

στη σπηλιά του Ιθακήσιου
ΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΟΥ

  Ήταν αρχές Απριλίου όταν ξεκινήσαμε για τη σπηλιά του Ιθακίσιου μέλη της ομάδας των ΟΥΣΤ και φίλοι να περάσουμε λίγες ώρες ξεγνοιασιάς στην αγκαλιά του αγαπημένου μας βουνού, του Ολύμπου.
  Ο καιρός φαινόταν καλός, όμως, όταν ανηφορίζεις τον Όλυμπο, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γι' αυτό που θα συναντήσεις! Ήλιος, συννεφιά, ψιλόβροχο, χιονόνερο και τέλος χιονόπτωση μας συνόδευαν στην κοπιαστική λόγω της χιονισμένης διαδρομής. Το ύψος του χιονιού σε πολλά σημεία ξεπερνούσε τους 80 πόντους.
  Ένα νέο μέλος της παρέας, ο Σπύρος, εκτελούσε και χρέη βιντεολήπτη. Ε, αυτός τράβηξε το μεγαλύτερο ζόρι... Τον αναφέρω χαρακτηριστικά, διότι ήταν η πρώτη και τελευταία συμμετοχή του σε ορειβατική πορεία με τους ΟΥΣΤ.
  Μετά από τρεις ώρες και περνώντας από κάποια δύσκολα και επικίνδυνα σημεία λόγω του συσσωρευμένου χιονιού φτάσαμε στον προορισμό μας. Ευτυχώς υπήρχαν στεγνά ξύλα και αμέσως ανάψαμε φωτιά και για να ζεσταθούμε, αλλά κυρίως για να κάνουμε τη "θυσία" των ΟΥΣΤ συνοδευόμενη και από τις "σπονδές" μας. Τι εννοώ θα το καταλάβετε, όταν φέρετε στη φαντασία σας τι μπορεί να έγινε τις επόμενες τέσσερις ώρες περίπου που η σχάρα κάηκε και η πλαγιές σκεπάστηκαν από τις ευωδιές της...
  Το πιο ωραίο όμως μας το κράτησε ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ (μη ρωτάτε ποιος είναι ο πρόεδρος..., γιατί από το 1980 έως και τότε αλλά και σήμερα ένας είναι, ο Χρύσανθος. Το πώς το καταφέρνει αυτό... μην το ρωτάτε!). Η έκπληξή του ήταν χαλβάς στα κάρβουνα που μοιραζόταν μπουκιά μπουκιά στον καθένα μας που είχε μπει σε γραμμή και περίμενε τη σειρά του. Έπεσε πολύ γέλιο!
  Για την ιστορία θα αναφέρω τα ονόματα των συμμετεχόντων από αριστερά προς τα δεξιά: Δημήτρης, Δημήτρης, Στάθης, Σπύρος, Χρίστος, Χρύσανθος, Παναγιώτης και Νίκος.

Οι πρώτες ορειβασίες

Κάπου εκεί στα 1980 με 1981 αρχίσαμε να ανηφορίζουμε τρία νεαρά αγόρια, τα ιδρυτικά μέλη των ΟΥΣΤ, προς τις πλαγιές του Χορτιάτη και του Ολύμπου. Είκοσι εννιά χρόνια μετά συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε...

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΣ ΜΥΤΙΚΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1995

Η κορυφή του Ολύμπου με δέχεται στην "αγκαλιά" της!

Τι προηγήθηκε...

Περιμένοντας το Χρύσανθο και το Δημήτρη
   Η πρώτη προσπάθειά μου να ανέβω στο Μύτικα έγινε το 1983, Σεπτέμβρη μήνα! Ξεκινήσαμε από Θεσσαλονίκη εγώ,  Χρύσανθος, ο Δημήτρης και ένας φίλος και συμμαθητής τους. Κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το εγχείρημα οι δύο, ο Χρύσανθος και ο Δημήτρης. Εγώ δεν τόλμησα να ανέβω και τους περίμενα στην αρχή της ανάβασης στο "λούκι", ενώ ο τέταρτος της παρέας δε συνέχισε μαζί μας και σταμάτησε μετά από 15΄-20΄ από το ξεκίνημά μας από την Γκορτσιά... Μία επιθυμία μου δεν πραγματοποιήθηκε! Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια, 12 γα την ακρίβεια, για να αξιωθώ να ζήσω την εμπειρία αυτή...

 Σεπτέμβριος 1995
   Η παρέα μεγάλωσε: Στάθης, Χρύσανθος, Δημήτρης Λ., Δημήτρης Π., Χρήστος, Κώστας, Μιχάλης και Γιάννης ξεκινήσαμε για το καταφύγιο του Γιόσου Αποστολίδη με αφετηρία την Γκορτσιά.


   Θα αναφερθώ στο ότι κάναμε τη διαδρομή σε 5 ώρες και 30΄ περίπου όχι γιατί πηγαίναμε αργά αλλά γιατί... Να τι έγινε: ο Κώστας, όπως συνηθίζει, έφυγε μπροστά και έφτασε στο καταφύγιο σε 3 ώρες και κάτι. Εμείς προχωρούσαμε και κάθε τόσο σταματούσαμε για να απολαύσουμε το τοπίο, αλλά και για να "τσιμπήσουμε" κάτι. Κάτι; Μέχρι τραπεζομάντηλο έστρωνε ο Χρύσανθος και... να τα μεζεδάκια, να τα τσιπουράκια, να τα γλυκάκια... περνούσε η ώρα.

Λαιμός

Οροπέδιο Μουσών


   Μας περνούσαν ομάδες άλλες και μας έβλεπαν παράξενα! Ο Κώστας ανησύχησε και ρωτούσε αν μας είχαν δει και πού βρισκόμασταν. Τι απάντησαν; Ποιοι, αυτοί που έτρωγαν; Φτάσαμε κι εμείς, η παρέα έσμιξε και περάσαμε το υπόλοιπο της ημέρας συζητώντας για την αυριανή ανάβαση. Ο Γιάννης και ο Μιχάλης δήλωσαν ότι δε θα επιχειρήσουν να ανέβουν. Σεβαστό!
   Το πρωινό μας επεφύλαξε μια τέλεια ανατολή!

Ανατολή ήλιου!
      Ξεκινήσαμε για την κορυφή. Δε σας κρύβω ότι μέσα μου άρχισε να παρουσιάζεται ένας φόβος που μου έφερνε στη θύμιση το 1983... Δεν είναι δυνατόν, σκέφτηκα, να μην επιχειρήσω να ανέβω, δε γίνεται. Δημοσιοποίησα το φόβο μου και ο Κώστας μου υποσχέθηκε να με βοηθήσει. Όντως, έτσι έγινε! Μπροστά εγώ και πίσω μου ο Κώστας αρχίσαμε να σκαρφαλώνουμε στο Λούκι. 

Λούκι 1
    Το καλό για μένα ήταν ήταν ότι είχε ομίχλη και δεν είχα θέα ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω.

Λούκι 2

  Νοιώθω παράξενα! Σε λίγη ώρα το όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα. Θα ανέβω στην ψηλότερη κορφή της Ελλάδας και θα ατενίσω το άπειρο!
    Τα κατάφερα! Ανέβηκα! Αξιώθηκα να με δεχτεί ο Όλυμπος στην υψηλότερη κορυφή του, το Μύτικα! Το ίδιο και η υπόλοιπη παρέα, ο Κώστας, ο Χρύσανθος, ο Δημήτρης Λ., ο Δημήτρης Π.,  ο Χρήστος...

Στάθης, Κώστας, Δημήτρης Λ. στην κορυφή



Δημήτρης Λ., Δημήτρης Π., Χρύσανθος, εγώ και  ο Χρήστος στο Μύτικα, 2.918 μέτρα
Εγώ στην κορυφή! 2.918 μέτρα
     Η θέα καταπληκτική, καθώς ο καιρός καθάρισε. Τα συναισθήματα απερίγραπτα!
Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα που με στήριξε!
   Ακολούθησε η κατάβαση με πολύ προσοχή...

Η κατάβαση

   και η επιστροφή μέσω της άλλης διαδρομής που καταλήγει από καταφύγιο Ζολώτα στα Πριόνια.

Όλη η παρέα στο Ζολώτα λίγο πριν την επιστροφή